Bipolaire stoornis

Er zijn momenten waarop u zich op de top van de wereld voelt, vol energie en enthousiasme, klaar om elke uitdaging aan te gaan, maar er zijn ook momenten waarop u zich verdrietig en uitgeput voelt, alsof alles zwaar en moeilijk is. Deze ups en downs zijn normale delen van het leven en horen bij de menselijke ervaring. Voor sommige mensen zijn deze stemmingswisselingen veel extremer en langduriger dan normaal. Dit kan het geval zijn bij mensen met een bipolaire stoornis.
In het kort

Bij een bipolaire stoornis ervaart u manische en depressieve periodes. De behandeling bestaat uit begeleiding, medicatie en verschillende vormen van therapie. Er zijn twee types: bipolaire stoornis type I en type II.

Wat is een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door manische en depressieve episodes. Manische periodes gaan gepaard met veel energie, opgewektheid of prikkelbaarheid, terwijl depressieve periodes zich uiten in somberheid, vermoeidheid en gevoelens van waardeloosheid. Er zijn twee types: bipolaire stoornis type I en type II.

  • Depressie: Tijdens een depressieve episode voelt u zich somber, heeft u weinig energie en interesse in activiteiten en kunt u last hebben van slaapproblemen en gevoelens van waardeloosheid.
  • Manie: Tijdens een manische episode bent u extreem actief, opgewekt, impulsief en kunt u onrealistische gedachten hebben. Dit kan leiden tot problemen op het werk, in relaties en bij het nemen van beslissingen.
  • Hypomanie: Hypomanie is een mildere vorm van manie met minder hevige symptomen. U kunt zich energiek en opgewekt voelen, maar de symptomen zijn minder intens en veroorzaken meestal geen grote problemen.
  • Bipolaire stoornis type I: Dit type wordt gekenmerkt door minimaal één manische episode, mogelijk afgewisseld met depressieve episodes. Tijdens een manische episode kunnen de symptomen zo ernstig zijn dat ziekenhuisopname nodig is.
  • Bipolaire stoornis type II: Dit type wordt gekenmerkt door één of meerdere depressieve episodes en minimaal één hypomanische episode. De manische episodes zijn minder ernstig dan bij type I.
Oorzaken van een bipolaire stoornis

De precieze oorzaak is onbekend, maar erfelijke aanleg en stressvolle situaties kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een bipolaire stoornis.

Behandeling

De behandeling omvat begeleiding, medicijnen, psycho-educatie, zelfmanagement en psychotherapie. De behandeling is afgestemd op het type bipolaire stoornis en de ernst van de symptomen.

Binnen Synthese zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om mensen met een bipolaire stoornis te helpen. De meestvoorkomende behandelingen zijn:

Medicatie

Het gebruik van medicijnen is een belangrijk onderdeel van de behandeling van een bipolaire stoornis. Stemmingsstabilisatoren, zoals lithium, helpen om stemmingswisselingen te beheersen en voorkomen zowel manische als depressieve episoden. Antipsychotica, antidepressiva en anti-angst medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven, afhankelijk van de specifieke symptomen en behoeften van de patiënt.

Psychotherapie

Verschillende vormen van psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kan mensen met een bipolaire stoornis helpen om hun symptomen beter te begrijpen en te beheersen. Deze therapieën richten zich op het aanleren van gezonde coping-strategieën en het verbeteren van de communicatie en relaties met anderen.

Leefstijl-advies en zelfmanagement

Het aanleren van gezonde gewoontes en het omgaan met stress kan bijdragen aan het stabiliseren van de stemming en het verminderen van het risico op het ontwikkelen van toekomstige episoden. Slaap, voeding, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zijn belangrijke aspecten van zelfmanagement bij een bipolaire stoornis.

Psycho-educatie

Het vergroten van kennis over de aandoening en het aanleren van vaardigheden om symptomen te herkennen en er effectief mee om te gaan, kan zowel de patiënt als diens naasten helpen bij het omgaan met de bipolaire stoornis. Familieleden en vrienden spelen een cruciale rol in de ondersteuning van iemand

Wat merkt u?

Manische periode:

  1. Veel energie hebben
  2. Extreem blij of opgewonden voelen
  3. Minder slaap nodig hebben dan normaal
  4. Snel praten en snel van onderwerp veranderen
  5. Rusteloos of gejaagd zijn
  6. Overdreven zelfvertrouwen hebben
  7. Meer risicovol of impulsief gedrag vertonen (zoals veel geld uitgeven of roekeloos rijden)

Depressieve periode:

  1. Heel verdrietig of hopeloos voelen
  2. Weinig interesse hebben in activiteiten waar je normaal van geniet
  3. Meer of minder slapen dan normaal
  4. Moe of weinig energie hebben
  5. Moeite hebben met concentreren of beslissingen nemen
  6. Gevoelens van schuld of waardeloosheid
  7. Denken aan zelfbeschadiging of zelfmoord
Meer weten?

Neem contact met ons op om meer te weten te komen over onze diensten en hoe we u kunnen ondersteunen op uw weg naar herstel.

Wij zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 op telefoonnummer:

0853036387
Bel mij terug

Fout: Contact formulier niet gevonden.