Psychotrauma

U heeft iets heel naars meegemaakt, u heeft regelmatig nare herinneringen of nachtmerries, u voelt zich opeens weer zoals tijdens het trauma, u vermijd situaties die u aan het trauma herinneren of u doen schrikken, u heeft plotselinge woede-uitbarstingen en u voelt zich erg gespannen.

Als het bovenstaande op u van toepassing is, vertoond u tekenen van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), of een angst/paniekreactie.

Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer voor uw ogen afspeelt, alsof u het steeds opnieuw beleeft. Dit is posttraumatische stress. U doet er alles aan om deze gedachten te vermijden. U gaat bijvoorbeeld niet meer naar de plek waar het gebeurd is. U mijdt de mensen die met het nare voorval te maken hadden, of die u eraan doen denken. U schrikt snel en voelt veel angst in het lijf.

ONTSTAAN

Waarom de een na een ingrijpende gebeurtenis een posttraumatische stressstoornis krijgt en de ander niet, is niet duidelijk.

De volgende dingen spelen een rol:

  • wat voor gebeurtenis het was: een oorlog of kindermishandeling geeft bijvoorbeeld vaker klachten dan ander gebeurtenissen
  • hoe lang de gebeurtenissen duurden en hoe erg ze waren
  • wat de gebeurtenissen voor iemand betekenen

Mogelijk speelt ook mee hoe kwetsbaar iemand is:

  • Kwetsbaarheid ontstaat waarschijnlijk door nare ervaringen als heel jong kind: het stress-systeem wordt dan waarschijnlijk verkeerd afgesteld.
  • Kwetsbaarheid kan mogelijk ook komen door erfelijke aanleg: het stress-systeem is dan door erfelijke aanleg minder stabiel.

Wat juist beschermt tegen PTSS is steun van andere mensen.??Steun en erkenning na nare gebeurtenissen vermindert de kans op PTSS. Ook hebben mensen die in hun jeugd hebben geleerd om problemen actief aan te pakken minder kans op PTSS.

BEHANDELING

Angstklachten zijn over het algemeen goed te behandelen. Samen met uw behandelaar kijkt u naar wat maakt dat u zich angstig voelt en herbelevingen ervaart. Een deel van de mensen met angstklachten heeft last van PTSS. PTSS, zeker na ????n of enkele gebeurtenissen is heel goed te behandelen. Bij PTSS wordt er vaak gebruik gemaakt van EMDR. Deze techniek zorgt ervoor dat de emotionele lading van een nare herinnering afneemt.

Uw behandeling kan bestaan uit:

  • individuele therapie;
  • gezinstherapie;
  • groepstherapie;
  • ontspanningstherapie;
  • medicatie.

U krijgt uitleg over de klachten en hoe niet-helpende gedachten ervoor kunnen zorgen dat u zich naar blijft voelen. Ook leert u hoe u niet-helpende gedachten om kan zetten naar helpende gedachten. Daarnaast krijgt u informatie over hoe u zich beter kan ontspannen.

MEDICATIE

Soms wordt in combinatie met therapie (tijdelijk) antidepressiva of een kalmeringsmiddel voorgeschreven. Deze kunnen de angst verminderen en de pieken en dalen in de stemming weghalen. Medicatie wordt echter alleen voorgeschreven wanneer dit echt nodig is.

Bel mij terug

Fout: Contact formulier niet gevonden.